Det svenska klassamhället och staten under första hälften av 1800-talet. En essä om proto-marxism

Rolf Å Gustafsson

Sammanfattning


Rolf Å Gustafssons artikel utforskar en idédebatt om ojämlikhetens strukturella förändringar under 1800-talets första hälft. Samhällsdebattörer som Erik Gustaf Geijer, Carl af Forsell och Carl Adolph Agardh kommenterade där i vitt spridda texter samtidens politiska och ekonomiska problem. Det handlade om ansträngningar för att forma en nationell identitet och att hantera samhällsmotsättningar. Deltagarna talade om ”elände”, ”slavarbete”, ”proletariat”, ”ståndsklasser”, ”medelklass” och ”den industriella klassen”. Oron för ”den farliga underklassen” drev fram förslag på statsinterventioner. Dessa ledde i sin tur till ämbetsmannastatens framväxt, ett förstadium till senare välfärdssystem. Gustafsson föreslår att tidens diskurser om den ”sociala frågan” kan tolkas som uttryck för proto-marxistiska strömningar: intellektuella positioner som kritiskt och brett undersökte strukturell ojämlikhet i 1800-talets samhälle utan att för den skull utgöra logiska förstadier till begreppsbildningen i nutida marxism.

Publiceringshistorik: Originalpublicering.

(Publicerad 20 juni 2024)

Förslag på källangivelse: Gustafsson, Rolf Å (2024) ”Det svenska klassamhället och staten under första hälften av 1800-talet. En essä om proto-marxism”, i Arkiv. Tidskrift för samhällsanalys, nr 17, s. 59–86. https://doi.org/10.13068/2000-6217.17.3


Nyckelord


klassdiskurs; ojämlikhet; sociala frågan; underklass; ämbetsmannastat; proto-marxism

Fulltext: PDF



Arkiv. Tidskrift för samhällsanalys | DOI: https://doi.org/10.13068/2000-6217 (beständig länk)

ISSN: 2000-6217 (elektronisk resurs) | ISSN: 2000-6225 (tryck)

Ansvarig utgivare och chefredaktör: Sven Hort | Kontaktuppgifter

Tidskriften Arkiv använder en upphovsrättslicens från Creative Commons: Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 3.0 Unported (CC BY-NC-ND 3.0).

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) och statistikverktyget Google Analytics. Genom att göra inställningar i webbläsaren kan du neka webbplatsen att lämna en webbkaka och göra dig anonym för Google. Det kan innebära att vissa tjänster inte fungerar. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om våra dataskyddsriktlinjer.

 

Logga in