Vad en bruksortskommuns sociologik kan säga oss om det aktiva samhället

Jon Sunnerfjell

Sammanfattning


I sin essä utforskar Jon Sunnerfjell dynamiken i det så kallade aktiva samhället, präglat av välfärdsstatens tillbakadragande och strukturella konflikters förskjutning från statlig till lokal nivå, utifrån en större etnografisk studie om en bruksortskommuns åtgärdsprogram för arbetslösa. Artikeln belyser motsättningen mellan den marknadslogik som impregnerar det aktiva samhällets policyorientering och som tar sig uttryck i ett starkt mobilitetsimperativ och i normativa ideal om anställningsbarhet och entreprenörskap, och en typ av social rationalitet som i essän förstås i termer av bruksandans sociologik. Den senare illustrerar en typ av subjektivitet som formades i traditionella bruks- och industrisamhällen, och som genom att uppvärdera lojalitet, gemenskap och manuellt arbete står i bjärt kontrast till det aktiva samhällets påbud om självförverkligande på en alltmer abstrakt arbetsmarknad.

Publiceringshistorik: Originalpublicering.

(Publicerad 20 juni 2024)

Förslag på källangivelse: Sunnerfjell, Jon (2024) ”Vad en bruksortskommuns sociologik kan säga oss om det aktiva samhället”, i Arkiv. Tidskrift för samhällsanalys, nr 17, s. 41–57. https://doi.org/10.13068/2000-6217.17.2


Nyckelord


aktiva samhället; brukssamhälle; bruksanda; anställningsbarhet; arbetslöshet; marknadslogik; sociologik

Fulltext: PDF



Arkiv. Tidskrift för samhällsanalys | DOI: https://doi.org/10.13068/2000-6217 (beständig länk)

ISSN: 2000-6217 (elektronisk resurs) | ISSN: 2000-6225 (tryck)

Ansvarig utgivare och chefredaktör: Sven Hort | Kontaktuppgifter

Tidskriften Arkiv använder en upphovsrättslicens från Creative Commons: Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 3.0 Unported (CC BY-NC-ND 3.0).

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) och statistikverktyget Google Analytics. Genom att göra inställningar i webbläsaren kan du neka webbplatsen att lämna en webbkaka och göra dig anonym för Google. Det kan innebära att vissa tjänster inte fungerar. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om våra dataskyddsriktlinjer.

 

Logga in