Kommunikatörerna som symptom på offentliga sektorns omvandlingar under new public management

Tomas Wedin, Emelie Hantelius

Sammanfattning


Mot bakgrund de förvaltningspolitiska förändringarna i Sverige under de sista decennierna, präglade av new public management, analyserar Tomas Wedin och Emelie Hantelius en av de snabbast expanderande yrkesgrupperna inom den offentliga förvaltningen under samma period: kommunikatörerna. Artikeln fokuserar på yrkesgruppens både organisationsinterna uppdrag och dess externa, demokratiska uppdrag gentemot medborgarna och visar hur spänningar uppstår inom båda dessa uppdrag som en konsekvens av kommunikatörernas strävan att stärka sin autonomi. Författarna visar hur kommunikatörerna i sin roll som länken mellan myndighet och medborgare skulle kunna verka för att stärka den offentliga organisationens demokratiska kärnuppdrag, men att detta förutsätter att de i sin professionaliseringssträvan inte låter blicken grumlas av den marknadslogik som kommit att prägla offentlig sektor i det senmoderna samhället.

Publiceringshistorik: Originalpublicering.

(Publicerad 21 juni 2023)

Förslag på källangivelse: Wedin, Tomas & Emelie Hantelius (2023) ”Kommunikatörerna som symptom på offentliga sektorns omvandlingar under new public management”, i Arkiv. Tidskrift för samhällsanalys, nr 15, s. 117–140. https://doi.org/10.13068/2000-6217.15.4


Nyckelord


kommunikatörer; offentlig förvaltning; new public management; demokrati

Fulltext: PDF



Arkiv. Tidskrift för samhällsanalys | DOI: https://doi.org/10.13068/2000-6217 (beständig länk)

ISSN: 2000-6217 (elektronisk resurs) | ISSN: 2000-6225 (tryck)

Ansvarig utgivare och chefredaktör: Sven Hort | Kontaktuppgifter

Tidskriften Arkiv använder en upphovsrättslicens från Creative Commons: Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 3.0 Unported (CC BY-NC-ND 3.0).

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) och statistikverktyget Google Analytics. Genom att göra inställningar i webbläsaren kan du neka webbplatsen att lämna en webbkaka och göra dig anonym för Google. Det kan innebära att vissa tjänster inte fungerar. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om våra dataskyddsriktlinjer.

 

Logga in